План заходів про заохочення використання відновлювальних джерел енергії

Зеленою книгою Європейської комісії «Європейська стратегія безпеки енергопостачання» (20 листопада 1996 р.) і Білою книгою Європейської комісії «Стратегія та план дій Європейського Союзу. Енергія майбутнього: відновлювані джерела енергії» (8 червня 1998 р.) розпочато процес розвитку та подальшого виконання європейської стратегії та відповідного плану дій стосовно розвитку відновлюваних джерел енергії (далі - ВДЕ) та альтернативних видів палива. Цими документами було, зокрема, поставлено завдання щодо досягнення до 2010 р. частки використання відновлюваних джерел енергії у загальному споживанні електроенергії на рівні 12 %.

Згодом керівні органи ЄС ухвалили низку документів, які коригують і уточнюють зазначену стратегію, з-поміж яких:

Директива від 23 квітня 2009 р. 2009/28/ЄС Європейського парламенту і Ради про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел тощо.

У 2007 р. Європейська рада підтвердила зобов’язання Європейського Союзу розвивати видобуток енергії з відновлюваних джерел на всій території ЄС після 2010 р. і досягти до 2020 р. 20- відсоткової частки енергії, видобутої з відновлюваних джерел, у загальному споживанні енергії. Директива 2009/28/ЄС визначила цей показник, а також показник 10 % використання цього типу енергії на транспорті як обов’язкові національні цілі.

З метою належного виконання плану заходів з імплементації Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії в Україні затверджено:

План заходів з імплементації Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС (розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.09.2014 № 791-р);

Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 902-р Київ);

План заходів з реалізації Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 902-р Київ).

 Однією із основних вимог положень Директиви 2009/28/ЄС «Про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел» є здійснення розрахунку частки енергії з ВДЄ у валовому кінцевому обсязі споживання енергії, що  визначається в установленому загальному порядку.

Частка енергії з відновлюваних джерел має розраховуватись як валовий кінцевий обсяг споживання енергії з відновлюваних джерел поділений на валовий кінцевий обсяг споживання енергії з усіх джерел енергії, виражена у відсотках. Кожна країна-член Енергетичного Співтовариства має розраховувати валовий кінцевий обсяг споживання енергії як суму:

- валового кінцевого обсягу споживання електричної енергії з відновлюваних джерел;

- валового кінцевого обсягу споживання енергії з відновлюваних джерел на потреби опалення та охолодження;

- кінцевого обсягу споживанняз відновлюваних джерел на транспорті.

Держенергоефективності за устастю Мінрегіону створено Робочу групу із розрахунку частки енергії з відновлювальних джерел у валовому кінцевому обсязі споживання енергії, в рамках якої 26.06.2015 було заслухано звіт проекту USAIDщодо методології розрахунку частки з відновлювальних джерел енергії в Україні.

Для розрахунку частки енергії з відновлюваних джерел у валовому кінцевому обсязі споживання енергії EUROSTAT розробив програмне забезпечення під назвою SHARES.

Це дуже зручний інструмент, що дозволяє всім країнам-членам Енергетичного Співтовариства розраховувати частки енергії з відновлюваних джерел у валовому кінцевому обсязі споживання енергії, використовуючи один і той самий метод. Це дозволяє уникнути розбіжностей, які можуть виникнути при використанні інших методів розрахунку.

SHARES можна завантажити з веб-сайту EUROSTAT: http://ec.europa.eu/eurostat/web/energy/data/shares.

До програми додаються керівні положення, що включаюсь методологію розрахунку.

На жаль, України немає у переліку країн, для якої можна автоматично розрахувати частки енергії з відновлюваних джерел у валовому кінцевому обсязі споживання енергії. Це пояснюється відсутність відповідної статистики по Україні у EUROSTAT.

З огляду на наявність зазначеного програмного забезпечення в рамках звіту проекту USAIDзапропоновано такі варіанти для удосконалення системи розрахунків частки енергії з відновлювальних джерел у валовому кінцевому обсязі споживання енергії в Україні:

долучитись до використання програми SHARES, отримати необхідні дані до її використання у органах державної статистики;

розробити власну програму для розрахунку частки енергії з ВДЄ у валовому кінцевому обсязі споживання енергії, аналогічну Європейському варіанту (використовуючи методологію та структуру програми SHARES).


Источник: http://www.minregion.gov.ua/